Site logo

Blow Surprising Sax & Percussion

Bio

Zijn ervaring als percussionist in diverse orkesten, waaronder De Munt, de Vlaamse Opera, het Nationaal Orkest van België en het Brussels Philharmonic, resulteerden voor Vincent Caers in 2010 in een uitnodiging voor het Verbier Festival Orchestra. Een jaar later werd hij opnieuw uitgenodigd voor het Verbier Festival Chamber Orchestra. Vincent deelde reeds het podium met enkele grote namen, waaronder dirigenten Charles Dutoit, Daniel Harding, Edo De Waart, Philippe Herreweghe en Valery Gergiev en solisten als Misha Maisky, Yuri Bashmet, Daniel Hope, Leonidas Kavakos, Deborah Voigt en Yuja Wang. Hij is te horen in diverse opnames met DeFilharmonie en Orchestre Philharmonique de Liège.

Doorheen zijn muzikale activiteiten legt Vincent bijzondere aandacht aan de dag voor het hedendaags repertoire. Hij verleende zijn medewerking aan hedendaagse orkestwerken zoals ‘Gruppen’ van Karlheinz Stockhausen, ‘Rituel’ van Pierre Boulez en de opera ‘L’Amour de Loin’ van Kaija Saariaho. Met het Prometheus ensemble bracht hij Ligeti’s ‘pianoconcerto’ met solist Jan Michiels en ‘Study for player piano 12’ van Conlon Nancarrow. Daarnaast verzorgde hij onder meer uitvoeringen van ‘Le marteau sans maitre’ van Pierre Boulez en ‘Sinuous Words’ van Ondrej Adamek. Als solist vertolkte hij werken van onder meer Iannis Xenakis, Philippe Hurel en Edmund Campion. In het tijdschrift ‘Adem’ verscheen zijn artikel ‘De tijd wint altijd’ over het werk ‘Percussion Duo’ van Charles Wuorinen.

Samen met saxofonist Andy Dhondt richtte Vincent het duo Blow op. Naast internationale componisten zoals Philippe Hurel en Shawn Crouch besteden ze ook uitvoerig aandacht aan muziek uit de lage landen. Onder meer werken van Wim Henderickx, Jacqueline Fontaine, Joep Straesser en Jacob ter Veldhuis behoren tot het repertoire. Met het Emanon ensemble was Vincent te horen in concerten en creaties van diverse Belgische componisten zoals Frank Nuyts, Petra Vermote en Benjamin van Esser. Ook in zijn orkestwerk creëerde hij diverse Belgische composities, onder meer de achtste symfonie van Luc Brewaeys.

Vincent Caers is actief in diverse muzikale projecten. Hij was te horen bij het Brussels Jazz Orchestra en in diverse musicalprogramma’s met onder meer Maxemillecorde en Musical Medley. Als drummer richtte hij de funkband Sevensoulmotion op en speelde hij in diverse bigbands zoals de Interfak Bigband van de KULeuven waarmee hij twee concerten in de VS speelde. Daarnaast verleende hij regelmatig zijn medewerking aan HaFaBra- orkesten waaronder Festival Brassband, Fanfare Kempenbloei Achel en percussie- ensemble Wik, waarmee hij in Kerkrade de wereldtitel behaalde. Met het PET-percussie- ensemble werd hij tweemaal Europees Kampioen op het EMJ in Neerpelt.

Vincent Caers behaalde aan het Lemmensinstituut in Leuven het masterdiploma percussie met onderscheiding bij Carlo Willems, het masterdiploma kamermuziek met grote onderscheiding en het master-na-master-diploma 'Advanced Studies in Contemporary Art Music Performance' eveneens met grote onderscheiding bij Carlo Willems en Geert Callaert. Momenteel volgt hij de master class in cultuurmanagement aan de Antwerp Management School. Hij nam meestercursussen bij onder meer het Safri Duo, Daniela Ganeva, Dave Samuels, Greg Zuber, Rainer Seegers en Marinus Komst. Tijdens zijn opleiding behaalde hij stageplaatsen bij DeFilharmonie en het Brussels Philharmonic. Naast zijn concertactiviteiten is hij momenteel als leraar slagwerk verbonden aan de Academie voor muziek, woord en dans te Heist op den Berg. Vincent Caers is laureaat eerste prijs van de Dexia Axion Classics wedstrijd en met Blow laureaat van de Forte-auditie.