Site logo

Blow Surprising Sax & Percussion

Introductie

Blow combineert saxofoon en percussie in een opmerkelijk nieuw ensemble. De uitgebreide mogelijkheden van beide instrumenten verenigen een brede waaier van vernieuwende klanken in een uitdagend repertoire. Voeg hieraan de virtuositeit van beide uitvoerders toe en het resultaat is verrassend anders!

Bio

"...perfecte inleving van de artiesten... bezielde professionals in hart en nieren... Blow is great!” - componist Jan Huylebroeck

Saxofonist Andy Dhondt en slagwerker Vincent Caers hebben samen dezelfde artistieke ambitie: hedendaagse kamermuziek op een hoogstaande manier uitvoeren. Grenzen aftasten van wat klassiek en experimenteel is, van wat conventioneel en avant-garde is, van wat melodisch en ritmisch uitdagend is. In 2008 brengt mentor Geert Callaert het duo toevallig samen in de opleiding 'Advanced Studies in Contemporary Art Music Performance' aan het Lemmensinstituut te Leuven. Het klikt meteen tussen beide heren en ze volgen gedurende drie jaar een doorgedreven repertoirestudie. Mooie projecten volgen op een aantal knappe locaties zoals onder andere het STUK in Leuven, de Academiezaal in Sint-Truiden en het CC Zwanenberg in Heist-op-den-Berg.

In 2011 krijgt Blow een belangrijke erkenning als laureaat van de Forte-audities: de jury prijst het uitstekende samenspel en de gedurfde programmakeuze. In 2014 nodigt componist Frank Nuyts Blow uit op het Voorwaarts Maart festival in de Bijloke te Gent. Hij stelt Blow voor om een nieuwe samenwerking aan te gaan met beeldend kunstenares Sigrid Tanghe. Blow en Sigrid brengen zo tijdens twee zeer geslaagde concertavonden zes creaties van Frederik Neyrinck, Benjamin Van Esser, Jelle Tassyns, Claude Coppens, Jan Huylebroeck en Frank Debruyne. De onderlinge samenwerking loopt uitstekend en zowel de componisten als het publiek reageren bijzonder enthousiast. Een vervolg kan en mag niet uitblijven en het nieuwe kunstproject krijgt de toepasselijke naam “Blowdruk”.

Recente composities van internationale namen en componisten van bij ons staan op het programma. Werk van Karlheinz Stockhausen en Shawn Crouch wordt geconfronteerd met composities van bijvoorbeeld Wim Henderickx. In 2009 verzorgt blow de creatie van het dubbelconcerto voor sopraansax en percussie van Geert Callaert. In 2012 volgt de Belgische creatie van Harrison Birtwistles schandaalstuk Panic! Het duo is op “Mysterious Morning” van het label Pavane te horen in 'A batons rompus' van de belangrijke Franse componist Philippe Hurel. Blow blijft de unieke maar zo veelzijdige bezetting van saxofoon en percussie onderzoeken. Zij schuwen het experiment zeker niet. Alle mogelijke slagwerk, het hele saxofoonkwartet en nieuwe multimediale toepassingen staan ter beschikking. Andy en Vincent blijven samen op pad gaan om voorstellingen te maken die op de hedendaagse mens een blijvende indruk maken.

Wim Henderickx over Blow: “Blow is een schitterend en veelbelovend duo met percussionist Vincent Caers en saxofonist Andy Dhondt. Twee bevlogen vertolkers van hedendaagse muziek, o.a. van mijn werk African Suite.”

Luc Van Hove over Blow: “Blow brengt een inspirerende vertolking en toont zo tot welke musici we onze studenten willen opleiden: een voorbeeld tout court.”

Frederik Neyrinck over Blow: “Andy Dhondt en Vincent Caers zorgden voor een zeer energieke, precieze en fijngevoelige uitvoering van mijn "Echo der Gestalt IV - Klangstudie 16"